Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
Za 4 osobe
Sastojci:
- 1,2 kg Fisherija kuhana hobotnica
- 1 kom Fisherija riblji temeljac
- 1-2 kg krumpira
- 1-2 dl maslinova ulja
- 2 -3 dl vina
- 3-4 česna češnjaka
- 2-3 velike žlice sitno sjeckanog svježeg peršina
Priprema:
1. Odmrznite kuhanu hobotnicu, najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku. Prije pripreme premjestite hobotnicu u protvan s krumpirima.
2. Možete koristiti mladi krumpir, narežite ga na četvrtine i sasvim malo posolite, ili stari krumpir narezan na četvrtine i prehodno prokuhan 10-15 minuta u minimalno zasoljenoj vodi. Prelijte preko krumpira i hobotnice maslinovo ulje, dobro promiješajte kako bi sav krumpir bio nauljen.
3. Ako hobotnicu s krumpirima pećete u pećnici prekrijte ju alufolijom, stavite u dobro zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva i ostavite peći sljedećih 30 – 40 minuta, koliko je potrebno da krumpir posve omekša. Ako ju pečete u peki, dobro prekrite žarom i nakon 30 minuta provjerite je li krumpir gotov.
4. U lonac stavite malo ribljeg temeljca, dodajte malo maslinovog ulja, na laganoj vatri sasvim kratko popržite češnjak, tek toliko da pusti miris, ne smije požutiti. Ulijte bijelo ili crno vino i peršin, a ovisno o vlastitom ukusu i popaprite. Stavite na laganu vatru kuhati uz stalno miješanje da se riblji temeljac posve rastopi u vinu.
5. Kad je krumpir posve omešao, izvadite protvan iz pećnice. Prelijte temeljac po hobotnici i krumpiru pa vratite u pećnicu bez pokrivanja alufolijom. Bilo u peki ili u pećnici, prelivenu hobotnicu i krumpir ostaviti peći sljedećih 5-10 minuta, koliko je potrebno da se krumpir zapeče i upije preljev.