Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
Za 4 osobe
Sastojci:
- 2 kom Fisherija jastoga
- 200 g Fisherija domaća očišćena kozica
- 300 g Fisherija očišćeni škamp
- 1/2 kg tagliatella
- 1 luk (sitno nasjeckani)
- 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
- 30 dkg – 40 dkg svježeg paradajza ( ili konzerva pelata)
- svježi bosiljak
- 1 kom Fisherija temeljac od škampa
- 3 dcl Jakovac bijeli cuvee
- 1 naribana korica nešpricanog limuna – prema želji
- 1 žlica krušnih mrvica
- peršin (sitno nasjeckan)
- ½ dl maslinovog ulja
- sol
- papar
Priprema:
- Odmrznite jastoge, kozice i škampe. Najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku ili otopiti pod mlazom hladne vode. Uronite jastoge u vrelu vodu i poklopite. Neka kuhaju 3 – 4 minute. Zatim ih izvadite pa narežite svakog uzdužno po pola (vodu nemojte baciti).
- U dubokoj tavi na malo maslinova ulja prodinstajte sitno narezani luk, češnjak, posolite i popaprite, te podlijevajte s malo vina da luk postane staklast. Zatim dodajte jednu žlicu temeljca od škampa, pelate, svježi bosiljak i peršin.
- Dodajte komade jastoga, kozice i škampe, žlicu krušnih mrvica, prema želji koricu nešpricanog limuna i ostatak vina, te podlijevajte temeljcem. Poklopite i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri sve dok meso jastoga ne bude mekano.
- Posebno u vodi u kojoj su se kuhali jastozi skuhajte tjesteninu, ali pazite da bude al dente. Dodajte tjesteninu jastogu i zajedno prokuhajte još minutu, dvije. Prema želji pospite listićima svježeg bosiljka ili peršinom.