Vrijeme pripreme i kuhanja: 1h
Za 4 osobe
Sastojci:
- 1kg Fisherija peškafondo lignje
- 1 kg krumpira
- sol, papar, origano, ružmarin, majčina dušica ili začini po želji
- omaslinovo ulje
- 3 žlice palente
- 2 glavice crvenog luka
- češnjaka po želji
- 150 ml Jakovac bijeli cuvee
Sastojci za preljev:
- maslinovo ulje
- svježi peršin
- češnjak, sol, papar
- 1 dcl vode
Priprema:
- Odmrznite lignje, najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku ili otopiti pod mlazom hladne vode. Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite da se grije. Krumpire ogulite ako su mali, ostavite ih cijele, a ako su veći, narežite ih na kolute. Stavite ih u veliku posudu, začinite ih, zalijte maslinovim uljem, pospite palentom i dobro promiješajte.
- Crveni luk narežite na trakice, pa dodajte krumpirima, a isto napravite i s češnjakom. Začinjeni luk i krumpire istresite u protvan. Lignje posebno začinite, te poredajte po krumpirima. Zalijte vinom i vodom. Pokrijte folijom i ubacite u pećnicu na 45 minuta.
- Nakon 45 minuta maknite foliju i pecite sve dok ne porumeni. Osim krumpira i lignji, dobit ćete prekrasan umak od luka i začina u koji možete umakati fini kruh po izboru.
- Svakako preporučamo da pripremite i preljev zbog kojeg će ovo jelo biti još ukusnije. Njega pripremite tako da pomiješate maslinovo ulje, nasjeckani peršin i češnjak.