Pijane lignje iz pećnice

Objavio majki

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1h

Za 4 osobe

Sastojci:

  • 1kg Fisherija peškafondo lignje
  • 1 kg krumpira
  • sol, papar, origano, ružmarin, majčina dušica ili začini po želji
  • omaslinovo ulje
  • 3 žlice palente
  • 2 glavice crvenog luka
  • češnjaka po želji
  • 150 ml Jakovac bijeli cuvee

Sastojci za preljev:

  • maslinovo ulje
  • svježi peršin
  • češnjak, sol, papar
  • 1 dcl vode

Priprema:

  1. Odmrznite lignje, najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku ili otopiti pod mlazom hladne vode. Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite da se grije. Krumpire ogulite ako su mali, ostavite ih cijele, a ako su veći, narežite ih na kolute. Stavite ih u veliku posudu, začinite ih, zalijte maslinovim uljem, pospite palentom i dobro promiješajte.
  2. Crveni luk narežite na trakice, pa dodajte krumpirima, a isto napravite i s češnjakom. Začinjeni luk i krumpire istresite u protvan. Lignje posebno začinite, te poredajte po krumpirima. Zalijte vinom i vodom. Pokrijte folijom i ubacite u pećnicu na 45 minuta.
  3. Nakon 45 minuta maknite foliju i pecite sve dok ne porumeni. Osim krumpira i lignji, dobit ćete prekrasan umak od luka i začina u koji možete umakati fini kruh po izboru.
  4. Svakako preporučamo da pripremite i preljev zbog kojeg će ovo jelo biti još ukusnije. Njega pripremite tako da pomiješate maslinovo ulje, nasjeckani peršin i češnjak.
0